HTML

Ez mi ez?

Nagy utazások, a víz a válaszom a kalandra. Szerelem, suttogás, a magány panasza, hogy mehetnékem van. A füst kísér. A folyó alattam. Madártoll, kavicsok, a gitárom, berúgtam. Ilyesmi. A megértés ösvényein.

Friss topikok

  • Nagyvakond: @Tamas: Szó szerint. egy (régi, ős-törzs túrázó) ismerősőm (kajaktúrázós) ismerőse küldte a Faceb... (2009.12.16. 12:01) A vízitúra kasztrendszer
  • Tamas: :) és a medveczkys képet sikerült alaposan megvizsgálni? (2009.09.08. 10:04) A Kacsa-sziget történelme képekben
  • Carpio: Ilyen összeesküvők dolgoznak az egész országban! Ott van például a mi tavunk túlpartján lévő horgá... (2009.01.31. 11:37) Ponty-omkin falvak

Linkblog

2009.12.11. 20:18 Tamas

A vízitúra kasztrendszer

A rendszerváltás óta eltelt 20 évben kialakult és lassan be is állt a vízi-túrázók kasztrendszere, az egyes kasztok élőhelye és az őket kiszolgáló cégek is állandósultak. Kik is ők?
 
Dolgozatom az ELTE Szociológia Tanszékének negyedéves Humánantropológia gyakorlatára  készült. A felkészülés során feltérképeztem az egyes csoportok tagjait, élőhelyét (túraútvanalát) és jellegzetes tárgyait (túrafelszerelés) is.

I. Az érinthetetlenek

A résztvevők

Ahogy minden magára adó kasztrendszerben, itt is van egy mindenek alatt álló kaszt. Tagjaik az ország legsötétebb bugyrából, a borsodi főiskolás kollégisták közül kerülnek ki. Ők a túlélés nagymesterei. Gyűjtöttek üres üvegeket Hirosimában a robbantás után 2 nappal, tartanak svédasztalos fogadásokat száraz kenyérhéjra és csapvízre alapozva, és olcsóbban küldenek ki 1.000.000 viagrás spamet kézzel egyetemi gépekről, mint az indiai konkurrencia.

 

Gyönyörködjünk az éjszakai városban (eredeti kép)

 

A Schönherz kollégium kazamatáiban élő egyedek már rég kikerültek az egyetem összes nyilvántartásából. Összesen egyszer mentek be egy szemináriumra, akkor is csak azért, mert valakinél láttak egy kétdekás vodkát. Ennnek ellenére aktív szociális életet élnek, aminek keretében néha a természetbe is kimerészkednek. 

A túra

Túrájuk meglehetősen speciális, és szűk területre koncentrálódik. A kiindukási pont az ELTE északi tömb és vidéke. Bemelegítésképpen felkutatják a Zöld pardon tinijei által a környékbeli bokrokba rejetett Kalinka-vodka készleteket. Úgy találják meg ezeket a kincseket, ahogy vaddisznó a szarvasgombát. A maradékot az elmaradhatatlan gyűjtögető nejlonzacskóba rejtik, majd a kulturális élet felé fordulnak. Az A38 gyaloghídján alul, a biztonsági őrök alatt kapaszkodnak a Lovasi koncerte, már nagyon részegen. Ekkor esnek a vízbe, ami a túra kezdetét jelenti.
 
Maga a túra rövid, de igen intenzív. Az "a" útvonal során a túrázó uszadékfába kapaszkodva elfogyasztja a maradék vodkát, majd a part felé evickél, ahonnan visszatér az túra kezdetére, amit azonnal újra is kezd.

 "a" és "b" útvonal

A "b" túra sportosabb, ennek oka, hogy a résztvevő sokkal részegebb, és véletlen a pesti par felé veszi az irányt. Az útvonal  3 km, és a Kvassay zsilipnél ér véget, innen a csepeli hévvel és villamossal térünk vissza a kiinduláshoz. 

Felszerelés

Az nincs, a résztvevők jelmondata simplex sigillum veri (az egyszerűség az igazság jele).
 

II. A tömegek

A résztvevők

A legnépesebb csoport az egyetemistáké és gimnazistáké. Mindannyian ismerjük őket, ők azok, akik minden évben elmennek a Tiszára, ahol berakják őket a műanyag indián kenukba, majd egy hét, 120 sör, 38 hubertus, 1 (de folytonos) alkoholmérgezés és 2.1 romantikus párkapcsolat után gondos kezek kiveszik őket egy kicsit lejjebb.

 

Felelőtlen túrázó száll be kenujába

 

 
Túráikat valamelyik kenu kölcsönzéssel foglalkozó bt. szervezi. Ha szerencsések, akkor a túravezető nem küldi haza a csapatot az első berúgás után mert le akar feküdni a helyes szőke magyar-szakossal a Pázmányról. 
 

A túra

Előfordulási helyük a Tisza felső folyása mellett kiterjed a Rábára, a Sziget-közre, a Hernádra és a Mosoni dunára. 

 

Legyünk elővigyázatosak, ezek gitároznak, énekelnek!

 

Az egyetem elvégzése után a csoportok leggyakrabban szétesnek. A kemény mag elmegy még minden évben túrázni, de előkerülnek az elektromos matrac-pumpák és a gyerekek, velük fordított arányban csökken a hányás, az alkohol-mérgezés és a szabados szexuális élet. Ekkor a kitartók egy része a következő kasztba lép.
 

A felszerelés

Ők  a Tescoban szerzik be a sátrukat, az Auchanban a hálózsákjukat, polifoamon alszanak, vízhatlan zsákjuk pedig nincs, úgyis kapnak hordót a túraszervezőtől.
 

III. Burzsoá nyugdíjasok

A résztvevők

A táplálék-lánc tetején a tengeri-kajakos réteg helyezkedik el. Ők már átestek az első túrákon, van pénzük és vagy szeretnek túrázni, vagy unják az irodai munkát, vagy tetszik nekik a túravezető. Év közben multi cégek irodáiban dolgoznak, ebéd után outdoor webshopban vásárolnak törzsvásárlói kártyájukkal. 
 

 

VIP termékbemutató az egyik cég saját szigetén

 

A túra

Ők a Tengerikajakos közösség kedvenc cégeivel utaznak. Előfordulási helyük Velencétől, Montenegrón keresztül Szardíniáig és Vietnámig terjed. 
 

A felszerelés

Túrafelszerelés-fetisiszták. Ők rendelik meg a legújabb softshell kabátot, mert 1.4 százalékkal jobban véd a széltől, bele van építve egy jegesmedve riasztó alaszkai túrákra  és amúgy is megszólják az embert, ha a tavalyi narancsárga-kék modellben száll be a hajóba. Nappal a homokos strandon a Tarp alatt, esténként a szúnyogháló-baldachin védelmében hasonlítják össze a mostani Lettmann Odinjukat a régi Prijon Kodiakjukkal, amit nincs szívük eladni, ezért a nyaralóban használják. 

 

Természetes életterükben

 

A szigetkörre bepakolt felszerelésükkel egy 12 éves vak paralízises úszni nem tudó indai koldus könnyedén átevezne az atlanti óceánon, és közben folyamatosan frissíthetné a facebook adatlapját geotaggelt fényképekkel a fedélzeti számítógép segítségével. Ha James Bond nyugdíjba megy, tengeri-kajakozni fog.

 

Összehasonlító táblázat

 

A következő táblázatban foglaltam össze kutatásaim eredményeit. 

 

 

Update / Full disclosure: Nem ér megsértődni, ez a cikk egy ú.n. vicc (volt akinek ez nem jött le). Minden szereplő a magam és barátaim eltúlzott karikatúrája. Minden csoportban szerepelek most is. Túráztam esőkabát nélkül zivatarban, kölcsön polifoamba tekerve, töménnyel fűtve. Eveztem (mostanában is néha) Anyukám Auchan-os sátrával, és semmi bajom nincs vele. Vettem tengeri-kajakot, vettem tök értelmetlen és drága túra cuccokat, nagyonvízhatlan túrakabátot, amiben szénné áztam az első esőben. Hát így. 

Ja, és aki nem tudná: a Burzsoá Nyugdíjasok egy egészen kíváló zenekar. Hallgassunk meg tőlük egy egészen kíváló számot

 

 

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://csibeszkaszino.blog.hu/api/trackback/id/tr281591225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phangya 2009.12.12. 17:49:17

most, hogy már tudom kik a Burzsoá Nyugdíjasok, teljesen elégedett vagyok a célcsoport megnevezésével! (pedig pécsi tüke lennék vagy mi...)

phangya 2009.12.13. 08:41:56

tőzsgyökeres, őshonos, ott született.

vagy egyszerűen csak a Lüke hasonló hangzású alakja, mert nem ismeri a Burzsoákat...

qzy 2009.12.13. 20:36:28

Tamás, most is kitűnő arányérzék, határozott, mégis finom humor és az egyre biztosabb saját hang cseng ki a bejegyzésből.
Még többet akarunk.

Nagyvakond 2009.12.14. 11:15:59

Jeeeee! vsszük a lapot - és poénra!
Biztos lehetne még ideokoskodni még egy-két kasztot, de inkább meghajolunk a lényeglátás előtt!
(De azért mégis. egy plusz egyedik kaszt: maguk a túravezetők...)

És most télleg, de téllegtélleg nem a reklám miatt egy kis r*klám:
kalandorvizitura.blogspot.com/

Nagyvakond 2009.12.14. 11:31:31

@Nagyvakond: ja, és a Burzsoá Ny. is nagyon jó! Azér' megkontráznám a "Tekintetes Úr: Beszéljük meg!" számával... hö-hö...

Tamas · http://tamas.terray.hu 2009.12.14. 15:17:12

@Nagyvakond: köszönet, és grat a blogotokhoz, beleolvastam.

A csoportokkal kapcsolatban egyetértek a guide-ok mellett nekem még hiányoznak a MacGyver-ek is, akik képesek bármin evezni, és ha elkezd süllyedni meg tudják rágógumival javítani :) Ebben is sikerült már részt venni párszor....

Egyébként hogy találtad meg a postot? Kikerült blog.hu főoldalra? Facebook? Vagy keresővel? Kíváncsi vagyok...

Nagyvakond 2009.12.16. 12:01:42

@Tamas:
Szó szerint. egy (régi, ős-törzs túrázó) ismerősőm (kajaktúrázós) ismerőse küldte a Facebookon...

Hajrá!
süti beállítások módosítása